Hoe verwarm je een huis zonder gas?

Openhaard

Is het mogelijk om je huis zonder gas te verwarmen?

De meeste woningen in Nederland worden momenteel nog verwarmd met behulp van gas. Toen in de jaren 60 veel gas werd gevonden bij Slochteren, werden vrijwel alle woningen in Nederland op het gas aangesloten. Tegenwoordig weten we dat het oppompen van gas ook zeer nadelige gevolgen heeft gehad voor de provincie Groningen. Reden te meer voor de Nederlandse overheid om snel van het gas af te gaan. Ook mede door het feit dat men zo weinig mogelijk gebruik wil maken van fossiele brandstoffen, is de afschakeling van het gas in een stroomversnelling gekomen. Een huis verwarmen zonder gas, zijn er goede alternatieven dan enkel overschakelen op dure alternatieven, zoals verwarmingspompen en zonnepanelen?

Verwarm je huis met een openhaard

Heb je nog een klassieke openhaard in je huis? Dan kan dit een alternatief zijn om je huis op te warmen. Er kan wel een nadeel aanzitten omdat de haard meestal alleen in de woonkamer aanwezig is. Je kunt er dus niet je gehele huis mee verwarmen, tenzij er op de slaapkamers ook openhaarden aanwezig zijn. Het is daarom ook een gedeeltelijk alternatief, voor de bovenverdieping zul je een andere oplossing moeten vinden, zoals elektrische straalkachels. Een bijkomstige voordeel is dan weer dat je de ouderwetse gezelligheid rondom een open knisperend vuur in huis haalt. Ook al zijn er vele kachels die een dergelijk vuurtje natuurgetrouw kunnen nabootsen, een open haardvuur blijft toch het meest gezellig. Wel moet je natuurlijk een voorraad hout aanleggen om het vuur voortdurend brandend te houden.

De kachel is de ideale vervanging voor gas

Kachels zijn inderdaad het meest voor de hand liggend, als je besluit om je huis zonder gas te verwarmen. Natuurlijk niet de gaskachel. Maar er zijn ook andere soorten kachels, zoals de houtkachel of de pelletkachel. Houtkachels hebben als brandstof net als openhaarden, houtblokken als brandstof. Het verschil is alleen dat je met een houtkachel veel efficiënter kunt stoken. Door de gietijzeren zijwanden blijft de warmte veel beter behouden en er zit een glazen deurtje in, zodat je ook veilig van de kachel kunt genieten. Een pelletkachel is ook stoken op hout, maar in de vorm van pellets. Dit zijn kleine staafjes die bestaan uit samengeperste houtsnippers van houtafval. Deze vorm van verwarmen is ook nog eens veel milieuvriendelijker.

Kachels hebben het voordeel dat ze ook gemakkelijker in andere ruimte te plaatsen zijn dan openhaarden. Heb je een centraal verwarmingssysteem? Dan zijn kachels in elke ruimte niet eens nodig. Zowel de houtkachel als de pelletkachel kan ook aangesloten worden op het bestaande centrale verwarmingssysteem. De warmte van deze kachels zal het water in de radiatoren die je in de verschillende ruimtes in huis hebt hangen verwarmen. Naast de hout- en pelletkachels zijn er ook nog elektrische kachels. Deze kachels zijn nog handzamer en nog gemakkelijker in bepaalde ruimtes te plaatsen, mits je maar een stroompunt in de buurt hebt. Elektrisch verwarmen is alleen niet een hele goedkope wijze van verwarmen. Wat dat betreft gaat goedkoop verwarmen alleen op voor de houtkachel en de pelletkachel.

Zijn kaarsen de moeite waard om voor verwarming te gebruiken?

Een huis verwarmen zonder gas, maar met behulp van kaarsen? Waarschijnlijk zullen de meeste mensen wel doorhebben, dat een kaars niet een dusdanige warmte kan afgeven, zodat je hele woning verwarmd wordt. Maar een kaars kan best wel wat warmte afgeven en vooral ook heel veel gezelligheid. Hierbij moet je wel dicht op een kaars zitten. Een kaars zal enkel tijdelijke en zeer lokale warmte geven. Het is dus alleen de moeite waard voor een gezellige of romantische avond, maar niet voor het dagenlang optimaal verwarmen van je woning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.