Huisje, Boompje, Beestje

Het is eigenlijk één van de belangrijkste werkwoorden in ons leven: wonen. De plek waar we wonen en het huis waarin we leven, eten en slapen, bepalen voor een groot deel ook ons levensgeluk. Natuurlijk zijn werk, vrienden en familie, relatie en kinderen hele belangrijke factoren, maar wat als het huis waarin je woont niet naar je zin is? Wat als de plek en de omgeving niet meer passend zijn? In deze blog geven we je een paar handreikingen mee.

Jouw huis

Ook als je veel van huis bent, voor werk, sport, leuke activiteiten en familiebezoek, breng je wekelijks veel tijd door in en rondom jouw woning. Het is de plek waar je letterlijk thuis komt, de plek waar je helemaal jezelf kan zijn en je veilig voelt, de plek waar je ontspant en de accu oplaadt voor activiteiten buitenshuis. Als je thuis of vanuit huis werkt, speelt dit nog een grotere rol. Dan moet dit pand ook nog eens een fijne plek zijn om te werken, geïnspireerd en productief bezig te zijn.

Kan je bovenstaand bevestigend beantwoorden, liefst volmondig ja zeggen? Gefeliciteerd, dan ben je dus heel blij met je huis, dan past jouw huis bij jou. Zit je met je antwoorden meer in de ontkenning? Oei, dan lijkt het hoog tijd om eens te gaan oriënteren of zelfs al gericht op zoek te gaan.

De zoektocht naar een huis

Als je op zoek bent naar een huis, dan kijk je uiteraard heel erg naar praktische zaken. In welke stijl is het huis gebouwd en hoe is het schilderwerk? Hoeveel slaapkamers heeft het? Zijn keuken en badkamer naar mijn zin of ga ik die vervangen? Hoe is de indeling van de woning? Hoe ziet de tuin eruit en hoe staat de zon? Natuurlijk kijk je ook naar de buurt, de ligging t.o.v. winkels en vertier et cetera.

Maar het gaat ook heel erg over gevoel. Als je door dat huis loopt, jouw potentiële nieuwe woning, wat voor gevoel krijg je dan? Zie je jezelf hier wonen? Je hebt meerdere bezichtigingen de kans om een belangrijke vraag voor jezelf te beantwoorden: “kan ik hier wonen?”. Geef de indrukken die je hebt opgedaan ook tijd om te bezinken. Als je gevoel continu positief is, lijkt dat een goed teken. Krijg je twijfels? Onderzoek dan waarover en ga er over in gesprek met verschillende mensen om je heen.

Woonomgeving

We noemden de buurt al even. Het gaat immers niet alleen om jouw (toekomstige) huis maar ook om de plek waar het staat. Als je hier gaat wonen, zal je hier ook regelmatig wandelen, fietsen, autorijden. Als je sportief bent, starten hier jouw wekelijkse hardloop- of fietsrondjes. Ook die woonomgeving moet passen bij wie jij als mens bent. De één vindt het bijvoorbeeld heerlijk om veel levendigheid om zich heen te hebben. De ander is vooral gebaat bij veel rust en niet al teveel omgevingsgeluid. Een gezin met jonge kinderen zoekt meestal een kinderrijke buurt op. Oudere mensen zoeken minder snel in een straat waar vooral studenten wonen. Waaraan moet jouw woonomgeving voldoen als je op zoek bent naar een huis?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.