Tips voor de juiste verlichting

Woonkamer verlichting

Als je je interieur de juiste sfeer wilt geven, dan is verlichting één van de belangrijkste zaken waar je op moet letten. Niet alleen bepaalt de verlichting de sfeer in de avond, maar ook de lampen die gebruikt worden dragen bij aan de juiste ambiance overdag. Een kamer met bijvoorbeeld een schitterende hanglamp ziet er heel anders uit dan een kamer met een saai lampje. In dit artikel bespreken we de beste tips als het gaat om verlichting, zodat je in jouw interieur de juiste sfeer kunt creëren.

Verschillende soorten verlichting

Als je nieuwe aanpassingen wilt verrichten wat betreft verlichting in huis, dan is het belangrijk om te weten dat we in het interieur gebruik maken van verschillende categorieën verlichting. Zo heb je basisverlichting. Dit is de lamp die als eerste aan gaat als je de verlichting aanzet. Vaak is dit een hanglamp in het midden van de kamer, of geïntegreerde spots. Deze verlichting zorgt voor een algemene verlichting, waardoor alle belangrijke plekken voorzien zijn van voldoende licht om genoeg overzicht van de ruimte te krijgen. Basisverlichting vind je in vele soorten en maten, die elk hun eigen sfeer teweeg brengen. Als je op zoek bent naar een moderne en huiselijke sfeer, dan kan een moderne hanglamp een goede keuze zijn. Hou je meer van een klassieke sfeer? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een kroonluchter. Deze lamp geeft een imposante indruk, en zal dan ook een echte blikvanger zijn in de kamer. Om het extra speciaal te maken is een kroonluchter met echte kaarsen ook heel gaaf! Wel is het belangrijk om de veiligheid goed in acht te nemen, en de kaarsen niet zonder toezicht aan te laten. Ook een wandlamp kan gebruikt worden als basisverlichting, of als extra toevoeging aan de basisverlichting. Zo kun je, op de momenten dat je behoefte hebt aan een subtieler licht, ervoor kiezen om de hanglampen uit te schakelen, en de wandlamp aan te zetten.

Sfeerverlichting

Deze verlichting zorgt, zoals de naam het al verklapt, voor meer sfeer. Door gebruik te maken van sfeerverlichting kun je donkere hoeken oplichten, en zo de kamer een gezellige en knusse sfeer geven. Donkere hoeken zorgen namelijk voor een kille sfeer in huis, en dat willen we niet hebben. Je kunt ook gebruik maken van wandlampen als sfeerverlichting. Kies dan voor een wandlamp die weinig licht brengt, zodat het een subtiele toevoeging zal zijn aan de basisverlichting. Sfeerverlichting wordt over het algemeen geplaatst in de donkere hoeken van het huis, maar kan ook gebruikt worden om belangrijke plekken in de kamer wat extra licht te geven. Ook kaarsenhouders zijn een hele goede manier om meer sfeerverlichting te brengen in huis. Hier en daar wat kaarsjes aan is als het neusje van de zalm voor de sfeer in huis.

Accentverlichting

Als je als een echte prof je interieur wilt verlichten, dan kies je voor accentverlichting. Hiermee geef je extra aandacht aan bepaalde objecten in huis, waardoor het een zeer chique maar professionele uitstraling krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld een schilderij accentueren door middel van spots, maar ook een mooie kamerplant kan een erg indrukwekkende uitstraling krijgen als er gericht licht op schijnt. De schaduweffecten op de muur zijn dan fantastisch!

Creëer jouw eigen sfeer!

Door middel van deze tips en jouw creativiteit zal je een unieke sfeer creëren die het beste bij jou past. Zorg voor een goede balans tussen de verschillende soorten verlichting om het beste effect te bereiken. Ook is het belangrijk om het niet te overdrijven. Als je niet helemaal zeker bent van jezelf, kun je telkens een nieuwe lichtbron aanschaffen, om zo uiteindelijk stapsgewijs het gewenste resultaat te bereiken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.