Waarom zonnepanelen aanschaffen?

solar panels

Waarom is het verstandig om over te stappen op zonnepanelen?

Er wordt in Nederland een grote discussie gevoerd betreffende het zo duurzaam mogelijk maken van huizen en panden. Daarbij wil de overheid snel van het gas af en ook andere fossiele brandstoffen moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Dit is één van de onderdelen om zo snel mogelijk de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken. Het is uiteraard een rigoureuze stap om niet meer afhankelijk te zijn van het gas. Het overgrote deel van de Nederlandse huishoudens is immers nog steeds afhankelijk van het aardgasnetwerk. Toch zijn er tegenwoordig goede alternatieven voorhanden, zoals zonnepanelen. Maar is zonnepanelen kopen verstandig om al te doen en levert dit enig rendement op?

De terugverdientijd van zonnepanelen

Wil je ook overstappen op groene energie en je huis verwarmen door middel van zonnecellen? Dan is de terugverdientijd van je investering het belangrijkste om op te letten. Immers, als blijkt dat je je investering in zonnepanelen niet kunt terugverdienen, dan is het niet de moeite waard. Maar het tegendeel is waar. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden. Hiermee zijn de kosten zonnepanelen enorm gedaald en kun je ook eerder je zonnepanelen terugverdienen. Vergelijk de kosten van je huidige elektriciteitsnetwerk eens met kosten zonnepanelen en je zult zien dat je de afgelopen jaren alleen maar meer bent gaan betalen. Nog niet eens voor energie zelf, maar alle belastingen en netkosten zijn de afgelopen jaren explosief gestegen. Met de huidige prijzen voor zonnepanelen en de maandelijkse besparing op energiekosten, is het mogelijk om de investering in zonnepanelen al binnen 7 tot 10 jaar terug te verdienen. Als je er vanuit gaat dat zonnepanelen een minimale levensduur van 20 jaar hebben, houdt dit dus in dat je nog zeker 10 jaar van je zonnepanelen kunt genieten, zonder dat je de kostprijs nog moet terugverdienen. Wees dus absoluut niet bang dat investeren in zonnepanelen een zinloze investering is, het is zeker de moeite waard.

Gratis energie

Zodra je zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kun je al direct besparen op je energiekosten. Ook als de zon niet schijnt profiteer je van zonnepanelen, want met alleen daglicht wordt al energie opgewekt. De energie kun je direct gebruiken, zodat je niet meer afhankelijk bent van het energienetwerk. Je gebruikt dus eigenlijk gratis stroom. In veel gevallen wordt er zelfs meer energie opgewekt met zonnepanelen dan je zelf nodig hebt. In dit geval kun je de teveel opgewekte energie terugleveren aan de energiemaatschappij, zodat je er zelfs nog op kunt verdienen en je terugverdientijd nog sneller gaat.

Bewuster gebruik van energie

De praktijk wijst uit dat mensen die zonnepanelen kopen, veel meer begaan zijn met het milieu en beter op de energiekosten letten. Dit resulteert ook in een veel bewuster gebruik van energie. Huishoudens met zonnepanelen zullen in de regel dan ook veel minder energie gebruiken, omdat er naast zonnepanelen nog allerlei maatregelen zijn genomen om energie te besparen. Met extra maatregelen is het mogelijk om nog meer energie te besparen en daarmee ook energiekosten.

Niet afhankelijk van wisselende prijzen van de energieleverancier

Als je nog energie afneemt van een energieleverancier, dan ben je volledig overgeleverd aan de prijzen die de energieleveranciers berekenen. Stijgt de energieprijs, of heft de overheid weer extra belastingen en heffingen over de stroomprijs, dan kom je hier niet onderuit. Het enigste wat je dan kunt doen is overstappen naar een goedkopere energieleverancier, maar er zijn maar weinig mensen die de moeite nemen. Gebruik je groene energie in de vorm van zonnepanelen, dan neem je je eigen opgewekte energie af en ben je in het geheel niet meer afhankelijk van de tarieven die een energieleverancier je normaliter zou berekenen.

Zonnepanelen slijten nauwelijks

Zonnepanelen hebben niet voor niets een levensduur van minimaal 20 jaar. Zonnepanelen bevatten enkel zonnecellen en verder geen andere bewegende delen. Dit is heel gunstig voor de levensduur van zonnepanelen, want ze zullen daarom nauwelijks slijten. Dit heeft ook gevolgen voor het onderhoud. Het enigste onderhoud dat er aan zonnepanelen moet gebeuren is het af en toe schoonmaken.

Zonnepanelen kunnen goed worden gerecycled

Als de tijd daar is dat de levensduur van je zonnepanelen is verstreken, dan zal ruim 90% van de zonnepanelen gerecycled kunnen worden. Meestal worden ze dan hergebruikt voor nieuwe zonnepanelen. Ook na het gebruik van je zonnepanelen, zorg je ervoor dat je milieuvriendelijk bezig bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.