Wat is Dutch Design?

De term Dutch Design werd in 1993 voor het eerst gebruikt tijdens een internationale meubelbeurs in Milaan. Hier gooiden Nederlandse ontwerpers hoge ogen, waardoor de Nederlandse manier van ontwerpen op de kaart werd gezet.

Dutch Design verwijst naar een stroming die rond de jaren ‘80 in Nederland is ontstaan. De kenmerken van Dutch Design is dat het minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met gevoel voor humor is. De ontwerpers maken vooral gebruik van duurzame en regionale materialen. Daarnaast denken ze meer na over de diepere betekenis van het product. 

Opkomst Dutch Design

De opkomst van Dutch Design werd vooral mogelijk gemaakt dankzij de toegankelijkheid van Nederlandse designopleidingen. Zo heeft de Design Academy in Eindhoven een aantal bekende ontwerpers voortgebracht en wordt zelfs de beste designacademie ter wereld genoemd. Daarnaast heeft de overheidssteun voor jonge ontwerpers een rol gespeeld in de opkomst. Zo konden design studenten direct na hun studie verder als onafhankelijke ondernemer. Tot slot heeft de steun van het bedrijfsleven ook een aandeel gehad in het opkomen van deze stroming. Ontwerpers werden bij de vroegste fases betrokken. Zo heeft bijvoorbeeld Philips ongeveer 450 ontwerpers in dienst.

Dutch Design Week

Dutch Design Week werd voor het eerst gehouden in 1998, echter was het toen nog Dag van het Ontwerp. Sinds 2005 is dit veranderd naar Dutch Design Week. Elk jaar in oktober vindt het grootste design evenement van Noord-Europa in Eindhoven plaats. Dit negen dagen durend evenement, waaraan 2500 ontwerpers deelnemen, trekt meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Tijdens dit evenement worden er onder andere tentoonstellingen, lezingen en bijeenkomsten georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.