Zet de bloemetjes buiten

Het is de tijd van het jaar om naar buiten te gaan. Lekker buiten in de zon genieten van je prachtige tuin en genieten van de lange zomeravonden. Een belangrijke sfeermaker voor deze avonden is tuinverlichting. Niet alleen tijdens deze warme zomermaanden, maar ook in de wintermaanden, is tuinverlichting een belangrijk aspect. Het verlicht de mooiste plekjes van de tuin, het geeft je meer zicht in de tuin en vanuit binnen lijkt het alsof je er een extra ruimte bij hebt.

Lichtplan 

Je hebt heel veel verschillende typen tuinverlichting. Daarom is het belangrijk dat je eerst een lichtplan maakt van je tuin. Op basis daarvan ga je namelijk gaten boren, draden trekken en geultjes graven. Natuurlijk kun je een enkele buitenlamp aansluiten zonder uitgebreid strijdplan, maar ook dan kan het geen kwaad even goed te meten voor je er lustig op los boort.

Het is altijd aan te raden om eerst een schets te maken van je tuin en veranda. Hiermee krijg je overzicht. Geef in de schets duidelijk de indeling van je tuin weer. Denk daarbij aan terras, tuinmeubelen, vijver, gazon, stenen pad, boom, planten etc. Hou tijdens het maken van je lichtplan er goed rekening mee wat je precies uit wilt lichten, waar je sfeer wilt creëren of waar je ‘s avonds extra licht nodig hebt.  Hou daarbij rekening met de functie van je tuin en het doel van de tuinverlichting. Moet de tuinverlichting functioneel zijn of juist sfeervol. Belangrijk is om de juiste balans te vinden en creatief te wezen. Kies bij ieder element van de tuin het juiste soort licht. Er is namelijk nogal een verschil tussen hard en zacht licht. Bedenk dus goed wat je met je tuin wilt uitstralen. Verder is het belangrijk dat je weet wat de stroomvoorziening is van de lamp die je gekozen hebt. Zo heb je namelijk 12 volt-stekker (laagspanning), 230 volt (netspanning) en zonne-energie. Deze hebben alle een andere voorbereiding nodig.

Bescherming van de lampen

Ook is het belangrijk dat je goed bekijkt wat de IP-classificatie van een lamp is. IP-classificatie is de beschermings- gradatie van de lamp. Dus in hoeverre de lamp geschikt is tegen water en stof. De IP-classificatie bestaat uit de letters IP, gevolgd door 2 cijfers. Het eerste cijfer is het niveau van bescherming tegen stof en het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vloeistoffen aan. Dit wil dus zeggen hoe hoger de cijfers, des te beter de bescherming tegen stoffen en vloeistoffen.

  • IP00 : Absoluut geen bescherming tegen stoffen en vloeistoffen, dus niet echt geschikt voor buiten
  • IP44 : bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1 mm en spatwaterdicht
  • IP67 : stofdicht en bescherming tegen onderdompeling gedurende een bepaalde duur
  • IP68 : stofdicht en bescherming tegen verblijf onder water

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.